ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ! 6993370260         |         |         |    

Διπολική Διαταραχή

bipolar

Η Διπολική Διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη) θεωρείται ως μια διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας, η οποία οδηγεί σε  ασυνήθιστες, σοβαρού χαρακτήρα, εναλλαγές της συναισθηματικής διάθεσης, της δραστηριότητας και κατ’επέκτασης της λειτουργικότητας του ατόμου. Eπηρεάζει τόσο τη συναισθηματική διάθεση όσο και τη λογική σκέψη. Κινητοποιεί ανεπιθύμητες ή ακραίες συμπεριφορές και συχνά περιορίζει την ίδια την επιθυμία, τη θέληση του ατόμου να ζήσει. Παρατηρείται σημαντική έκπτωση στον κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα της ζωής του ατόμου.

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι διπολικής διαταραχής:

  • Η διπολική διαταραχή Ι ορίζεται γενικά από μανιακά ή μικτά επεισόδια που διαρκούν τουλάχιστον επτά ημέρες σε κάθε επεισόδιο.
  • Η διπολική διαταραχή ΙΙ περιλαμβάνει γενικά καταθλιπτικά επεισόδια αλλά όχι πλήρη μανιακά επεισόδια. Ο ασθενής βιώνει επεισόδια υπομανίας.
  • Η διπολική διαταραχή που δεν καθορίζεται διαφορετικά (UNS)
  • Η κυκλοθυμική διαταραχή.

 

Στην περίπτωση, ωστόσο, που εκδηλώνονται τέσσερα ή περισσότερα επεισόδια σε χρονικό διάστημα ενός έτους πρόκειται για ‘’Ταχεία Εναλλαγή Φάσεων’’ (Rapid Cycling Bipolar Disorder). Ορισμένα άτομα εμφανίζουν πολλαπλά επεισόδια σε διάστημα ακόμη μιας εβδομάδας (Ultra Rapid Cycling Bipolar Disorder) ή και μιας ημέρας (Ultradian Rapid Cycling Bipolar DIsorder).

Τέτοιες εναλλαγές θα εκδηλώθουν πιθανώς πολύ μετά την έναρξη της νόσου με μεγαλύτερη συχνότητα στο γυναικείο φύλο παρά στο ανδρικό.

 

Όπως και οι περισσότερες ψυχικές ασθένειες, δεν υπάρχει μία και μόνο αιτία που οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν για να σας πουν γιατί υποφέρετε από διπολική διαταραχή. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κληρονομικότητα είναι πιθανό να αντιπροσωπεύει περίπου το 60-80% του κινδύνου για την ανάπτυξη διπολικής διαταραχής.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης διπολικής διαταραχής αυξάνεται επίσης σημαντικά εάν έχετε έναν πρώτο βαθμό που πάσχει από διπολική διαταραχή.

 

Ο κίνδυνος νόσησης από μανιοκατάθλιψη ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 1% στην διάρκεια τη ζωής. Μια δεδομένη χρονική στιγμή, 0.3%-0.5% του γενικού πληθυσμού μπορεί να πάσχει από μανιοκατάθλιψη. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα μπορεί να πάσχουν από 10.000-20.000 από τη συγκεκριμένη διαταραχή. Εμφανίζεται συνήθως περί το τέλος της εφηβείας ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

Δεν αποκλείεται ωστόσο τα πρώτα δε συμπτώματα να παρουσιαστούν κατά την παιδική ηλικία.

Όπως και με τον σακχαρώδη διαβήτη ή κάποια καρδιολογικά νοσήματα, η διπολική διαταραχή έχει χρόνιο χαρακτήρα και απαιτεί προσεκτική αντιμετώπιση καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

 

Ωστόσο, η διπολική διαταραχή είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί, δίνοντας στο άτομο τη δυνατότητα να έχει μια σταθερή και λειτουργική ζωή.