ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ! 6993370260         |         |         |    

Άνοια

mnimi

Πρωταρχικός σκοπός είναι η βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης, της συμπεριφοράς και της ποιότητας ζωής του ηλικιωμένου  ασθενή με ψυχικά προβλήματα ή διαταραχή συμπεριφοράς. Περιλαμβάνει τόσο ασθένειες όπως άνοια, κατάθλιψη, ψύχωση, σύγχυση και άλλες καταστάσεις με ψυχικά συμπτώματα ανεξάρτητα από την αιτία. Η ανάγκη για επαρκή ψυχιατρική υγεία προς την τρίτη ηλικία αυξήθηκε παράλληλα με το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, την ιατρική πρόοδο και τις προφανείς απαιτήσεις της κοινωνίας για καλή φροντίδα των ηλικιωμένων.

Η άνοια είναι ένα συλλογικό όνομα και μια διάγνωση για μια σειρά συμπτωμάτων που προκαλούνται από εγκεφαλική βλάβη. Μπορεί να εκφραστεί με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με το ποια μέρη του εγκεφάλου επηρεάζονται. Συνήθως, η μνήμη, η ικανότητα προγραμματισμού και εκτέλεσης καθημερινών εργασιών επιδεινώνονται.

Η γλώσσα, η αντίληψη και η ικανότητα προσανατολισμού είναι μερικές άλλες γνωστικές ικανότητες που επηρεάζονται αρνητικά. Ακόμη και η ανησυχία, η κατάθλιψη και οι αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν να αποτελέσουν μέρος της εικόνας της νόσου. Συνολικά, τα συμπτώματα οδηγούν το άτομο να δυσκολεύεται αισθητά στην καθημερινότητα του χωρίς την υποστήριξη από το περιβάλλον του.

Παρόλο που η άνοια είναι πολύ συχνότερη σε ηλικία, δεν επέρχεται με τα γηρατειά.

Η άνοια προκαλείται από εγκεφαλική βλάβη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οφείλεται σε περίπου 100 διαφορετικές ασθένειες και καταστάσεις.

Η συχνότερη νόσος της νόσου στη Σουηδία είναι η νόσος του Alzheimer, η οποία αντιπροσωπεύει το 60-70% όλων των περιπτώσεων. Η ασθένεια προκαλεί στα κύτταρα του εγκεφάλου να αποσυντεθούν και να πεθάνουν σταδιακά.

Σήμερα προσφερέται συμπτωματική αγωγή χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί η θεραπεία για τη νόσο του Alzheimer.

 

Η αγγειακή άνοια και η ατροφική άνοια είναι άλλες συνήθεις ασθένειες άνοιας.

Επίσης, η κατάχρηση αλκοόλ, η ανεπάρκεια Β12 και πολλές άλλες καταστάσεις ασθενειών μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσουν σε άνοια. Ορισμένες από αυτές τις λεγόμενες δευτερογενείς ασθένειες είναι θεραπευτικές.

 

Κάθε χρόνο, μέχρι 25.000 άτομα αρρωσταίνουν με άνοια. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι μεγαλύτερης ηλικίας, η άνοια είναι σπάνια πριν από τη μέση ηλικία. Μετά την ηλικία των 65 ετών, ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά – κάθε πέμπτο άτομο άνω των 80 ετών επηρεάζεται.

Ο συνολικός αριθμός ασθενειών άνοιας στη Σουηδία υπολογίζεται σε περίπου 150.000 άτομα, αριθμός που θα αυξηθεί καθώς ο μεγαλύτερος πληθυσμός αυξάνεται σε αριθμό.

 

Υπολογίζεται ότι το 2030, 180.000 άνθρωποι ενδεχομένως να νοσούν από άνοια.